De kracht van kwetsbaarheidMijn oog viel er ‘bij toeval’ op en ik moest het gewoon hebben: het boek ‘De kracht van kwestbaarheid’ van Brené Brown.

Ik had voordat ik dit schreef eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord. Maar blijkbaar is ze al een tijd behoorlijk bekend en wordt er veel over haar geschreven. Een NY Times Bestseller en jawel, Oprah Winfrey beveelt haar zelfs aan. Bovendien sprak de ondertitel natuurlijk ook tot mijn verbeelding:

“Heb de moed om niet perfect te willen zijn!”

Brené zwetst niet zomaar wat in de ruimte. Nee, ze is professor aan de Universiteit van Houston en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar onder andere kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte.

 

En behalve dat ze deze onderwerpen onderzoekt en erover publiceert, bestaat er een prachtige TEDTalk* van haar waarin ze zelf behoorlijk ‘met haar billen bloot gaat’. Want haar onderzoek liet ook haarzelf niet onberoerd. Ze stortte zelfs in en zo belandde ze bij een therapeut om haar eigen kwetsbaarheid en schaamte onder ogen te leren zien.

 

Voordat je verder leest, kijk eerst maar eens naar haar ontroerende, humorvolle en openhartige optreden (of bekijk het later, het duurt 20 minuten maar is zooooo de moeite waard!)

 

 

Niemand wil kwetsbaar zijn

Ze doet hier zo openlijk verslag van op het podium, dat ze zich achteraf kapot schaamt. Bang voor hoe de wereld zal reageren op deze kwetsbare kant die ze ongepland had getoond. (Vooral in de academische wereld is dit nou niet bepaald gebruikelijk natuurlijk!)

 

Maar de reacties op deze TEDTalk zijn juist overweldigend…

En dat is nou juist het gekke. Niemand wil kwetsbaar zijn. Want dat is eng. Daar zijn we bang voor. Mensen mogen vooral niet door ons heen prikken.

Maar wanneer we kwetsbaarheid bij anderen ontdekken, dan vinden we dat juist vaak heel mooi. Ontroerend. Menselijk. Echt. Dat raakt ons.

Waarom raakt dat ons? Omdat we eigenlijk allemaal even kwetsbaar zijn! Vroeger dacht ik altijd dat de hele wereld precies wist hoe het moest (behalve ik dan). Dat iedereen wist hoe alles in elkaar stak. Hoe het hoorde. Zeker als kind lijkt het dat wanneer je groot bent, al je twijfels als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Maar, hahaha. Wat een verrassing! Dat bleek juist helemaal niet zo te zijn. En ik heb het al vaker gedeeld, maar vanaf het moment dat ik zelf ook mijn eigen angsten, twijfels en onzekerheden voorzichtig hier en daar durfde te bespreken, bleek dat ik niet de enige was. Verre van zelfs!

En weet je? Het is heus even heel eng. Om je (ook buiten je vertrouwde kringetje) kwetsbaar op te stellen. Maar daarna wordt het gemakkelijker.

De angst om door de mand te vallen, valt ineens van je af. Je hoeft niet meer zo je best te doen om ervoor te zorgen dat je op anderen op een bepaalde manier overkomt.

Ga eens na hoeveel energie het je al heeft gekost om altijd die schijn op te houden. Om de indruk te wekken dat het allemaal goed gaat (of perfect zelfs).

Dat je alles onder controle hebt. Geen twijfels of onzekerheden kent. Pfffftttt…. Voor wie doe je dat eigenlijk? Meestal voor de ander toch? Uiteindelijk? Zodat die een goed beeld van je krijgt. Een goede indruk.

 

Heb de moed om niet perfect te willen zijn!

Zo luidt zoals gezegd de ondertitel van het boek. En ja, kwetsbaar durven zijn vergt zeker moed.

Maar, wanneer je je kwetsbaarder durft op te stellen, hoef je niet meer toneel te spelen. Bovendien open je daarmee ook de deur voor de ander om hetzelfde te doen.

En dat is fijn! Dan kun je beiden meer jezelf zijn! Dan maakt het minder uit wat die ander denkt. Dan kun je meer doen wat je zelf belangrijk vindt.

Dan gaat het uiteindelijk meer om jezelf.

Want ja… “Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven?” Nou… als ik deze vraag stel aan mijn klanten, zie ik ze meestal twijfelen. Want de meeste mensen die ik spreek, zeggen niet direct: “IK”.  Terwijl alleen jouw eigen IK jouw hele leven bij je is. Van de wieg tot het graf! Maar we focussen ons meestal eerst op ‘die ander’.

Maar weet je wat nou het wonderlijke is: Als jij beter voor jezelf zorgt, zodat je meer jezelf kunt zijn, dan hou je ook meer energie over om er écht te zijn voor al die mensen om je heen die belangrijk zijn voor jou.

Het is niet voor niets dat je aan boord van een vliegtuig de instructie krijgt dat wanneer de druk wegvalt, je eerst ZELF je zuurstofmasker opzet en dan pas je kinderen helpt. Je kunt toch een ander niet bijstaan als je het zelf benauwd hebt of in ademnood verkeert?

En is dat geen prachtige motivatie om vanaf nu met een goed gevoel vaker voor jezelf te kiezen?

Ik besef heel goed dat je het wel kunt willen, maar dat dat niet betekent dat je het ook alleen moet kunnen. Het hoeft niet moeilijk te zijn om ervan af te komen, maar een beetje hulp op het juiste vlak is soms welkom.

Anders wordt het misschien een moeizaam gevecht of moet je het in je eentje op wilskracht doen. En wees nou eerlijk. Heeft dat tot nu toe gewerkt? (Dan las je dit toch niet?)

 

Meer weten over de kracht van kwetsbaarheid en het loslaten van perfectionisme?

Download dan nu de gratis preview van mijn boek P.R.I.M.A. is perfect. 

Ik weet bijna zeker dat het je zal aanspreken, zeker als je je herkent in wat Brené Brown schrijft!

 

 

 

Pin It on Pinterest